Ikäihmisten asiat jämerästi eteenpäin vanhusneuvostojen toimesta

9.3.2025

Hyvinvointialueet ovat toimineet vuodesta 2023. Sen toimintaa on ”harjoiteltu” hyvinvointialueen sisällä kuin myös kunnissa. Hyvinvointialueelle on perustettu lautakunnat ja vaikuttamiseliminä toimivat vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto sekä ikäihmisten asioista huolehtiva vanhusneuvosto.

Hyvinvointialueuudistuksesta huolimatta kunnilla on edelleen mittava määrä tekemistä jäljellä. On tärkeää, että myös ikäihmiset pärjäävät arjessaan. Eri eläkeläisjärjestöt ovat ottaneet ison roolin, jotta tarve toteutuisi. Tämäkään ei poista kunnan tehtävää huomioida ikäihmiset päätöksenteossaan kuten ympäristön suunnittelussa ja kaavoittamisessa, rakentamisessa sekä järjestäessään kulttuuritilaisuuksia ja liikuntamahdollisuuksia. Kunnan on luotava toimiva liikenne ja esteettömät liikkumisväylät sekä viihtyisä asuinympäristö.

Kuntien vanhusneuvostot ovat lakisääteisiä ja ne pitää nähdä arvostettuina ja aktiivisina vaikuttamistoimijoina.  Niiden tehtävänä on tuoda esiin ikäihmisten oikeudet ja mahdollisuudet elää tasavertaisina asukkaina. Kunnan on huolehdittava vanhusneuvostojen riittävistä resursseista. Niille on myönnettävä puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuuston kokouksiin ja keskeisten lautakuntien sekä asiakohtaisesti jaostojen kokouksiin.  

Vanhusneuvostot toimivat läheisessä yhteistyössä nuorisovaltuustojen ja vammaisneuvostojen kanssa. Vanhusneuvoston rooli on tehdä yhteistyötä kunnan päättäjien, virkamiesten ja asukkaiden kanssa sekä toimittava jämeränä asioiden eteenpäin viejänä ja yhteistyökumppanina hyvinvointialueen vanhusneuvoston suuntaan.

 

Seija Johansson
Eurajoen vanhusneuvoston jäsen
Eurajoen kuntavaaliehdokas/ SDP