Elina Mustonen: Kaikkien työn arvo

13.1.2021

Nykyään kuulee usein, kun joku on kommentoimassa toisista jopa työyhteisön ulkopuolelta: "Mitähän sekin muka töissä tekee", "se ei kyllä tee mitään" ja "miksihän sekin on sinne otettu töihin" tai “mistähän sillekin maksetaan”. Kuka meistä ylipäätään toisen työstä juuri mitään tietää? Haluaisitko itse, että sinun työpanostasi väheksyttäisiin?

Tämä kohdistuu myös johtotehtävissä oleviin: “Ei se mitään siellä tee. Heiluttelee jalkojaan vaan pöydänreunalla istuen”. Suurin osa ihmisistä varmaankin tekee parhaansa ja sitä mistä hänelle maksetaan.

Työnantajan tehtävä on taata asianmukaiset työvälineet ja maksaa palkkaa myös ylitöistä ja antaa pitää ansaitut lomat. Ylikuormitettuja ihmisiä mollaamalla ei saada hyvää aikaiseksi. Kaikki haluavat arvostusta ja työrauhaa palkan lisäksi. Yleensä asiat näyttävät hieman erilaisilta eri näkökulmista ja koskaan ei tiedä mikä tilanne kenenkin elämässä kulloinkin on tai mikä on työyhteisön rooli juuri sillä hetkellä tämän ihmisen elämässä. 

Työttömyyskään ei ole aina ihmisen oma “vika”. Koulutusta voi olla ja työkokemusta myös. Jätetäänpä siis analysoimatta sitäkin asiaa ellei siihen nimenomaan pyydetä. 

Elina Mustonen