Elina Mustonen: Omaishoidon asemaa parannettava

19.5.2021

Omaishoidon “palkkiot” vaihtelevat paikkakunnasta riippuen ja ero palkkioissa voi olla jopa satoja euroja. Suomessa on noin 50 000 omaishoitosopimuksen tehnyttä hoitajaa ja kaiken kaikkiaan Suomessa on noin 350 000 ihmistä jotka hoitavat jatkuvasti omaistaan . Meillä on siis ihmisiä jotka eivät edes ole omaishoidon tuen piirissä. 

Omaishoitajat säästävät valtavasti yhteiskunnan varoja ja usein myös vaarantavat oman terveytensä hoitamalla omaa perheenjäsentään 24/7. 

Rakkaudessa on kyse toisesta huolehtimisesta. Eikö? Totta. Siinäkin on silti olemassa joku raja ja toki rahakaan ei korvaa kaikkea. Jos se raha, mikä saadaan omaishoidon palkkiona, kuitenkin menee esim. lääkkeisiin ja hoitotarvikkeisiin, ei siitä ole ns. palkaksi omaishoitajalle. 

Eurajoella - kuten muuallakin Suomessa tulee kunnan taholta varmistaa se, että tunnistetaan omaishoitajien ja -hoidettavien tarpeet ja varmistetaan kotiin annettavien palveluiden saatavuus. Avun on oltava konkreettista ja omaishoitaminen ei voi olla syy vähentää palveluita tai estää pääsyä kotiin annettavien palveluiden piiriin. Omaishoitajan ei tule myöskään pelätä palkkionsa menettämistä jos he saavat kotiin annettavia palveluita kuten siivous- tai ateriapalvelua, lääkejakoa tms. mikä tukee turvallista arjessa selviytymistä. 

Muistisairauksien lisääntyessä ja elinajan pidentyessä omaishoidossa tulee ennen pitkää ongelmia siinä mihin omaishoitajan tiedot/ taidot riittävät. Emme voi jättää heitä - hoitajia ja hoidettavia- heitteille. Miten esim. kotona muuten hoidettavan ihmisen diabeteshoito järjestetään jos omaishoitaja ei enää näe insuliinikynän yksiköitä tai molemmilta on kuuloaisti heikentynyt jolloin kommunikointi on puutteellista. Tälläisissa tapauksissa on uskallettava puuttua asiaan ilman pelkoa palkkion menetyksestä. On toki tunnistettava myös raja siitä milloin omaishoito ei ole enää vaihtoehto. 

Oman kokemukseni mukaan arjessa selviytymistä tukisivat esim. apuvälinekartoitus ja niiden kuljetus asiakkaan kotiin, pyykkipalvelu ja siivouspalvelu sekä asiointivapaan/ harrastusvapaan antaminen omaishoitajalle viikottain. Palveluohjaajan vierailut ja yhteydenpito ilman pelkoa rahan menettämisestä tulisi olla tiheää ja luottamusta herättävää. 

Pidetään huolta kaikista. Kaikki yhdessä. Jatkossakin. 

Elina Mustonen