Outi Veijonaho: Työntekijöiden hyvinvoinnista huolehdittava poikkeusaikanakin

5.2.2021

Olemme eläneet kohta vuoden koronasta johtuvassa poikkeustilanteessa. Lähes kaikilla työpaikoilla on tehty erilaisia järjestelyjä. Osa työntekijöistä on etätöissä, ja he jotka eivät ole, ovat muokanneet työtään ja työolojaan terveellisiksi ja turvallisiksi.

Vuoden aikana on ylemmältä taholta tullut lukuisia uusia ohjeistuksia, joiden mukaan toimintatapoja on taas muutettu. Työyhteisöjen yhteiset hetken ovat kiellettyjä, ruokailuja ja kahvitaukoja ei saa pitää porukalla. Voimavaroja tuovia asioita on karsittu samalla, kun työmäärä on kasvanut, kehittämistyö on jatkuvaa ja joustoa vaaditaan joka tilanteessa.

Työnantajat tukevat normaali oloissa useilla eri tavoilla työntekijöiden jaksamista. Moni niistä keinoista on nyt poissa pelistä. Liikunta- ja kulttuuriseteleitä ei juuri pysty käyttämään ja työyhteisöjen kehittämispäiviä ei voida pitää. Joulukahvit ja –ateriat peruttiin loppuvuodelta ja työhyvinvointia ylläpitävä toiminta on minimissä.

Työntekijät alkavat olla pitkittyneessä poikkeustilanteessa voimiensa äärirajoilla. Muutamista ammattiryhmistä puhutaan paljon ja heidän jaksamisesta ollaan huolissaan, mutta pitää muistaa, että tämä poikkeusaika kuormittaa kaikkia. Poikkeuksellisen työpaineen ja jatkuvan muuntautumisvaatimuksen alla työskentelevillä työntekijöillä on työn lisäksi jatkuva huoli lapsistaan, vanhemmistaan, läheisistään ja myös itsestään.

Vapaa-ajan harrastukset ovat tauolla, ystäviä ei voi tavata ja mielihyvää tuottavia tekemisiä on rajattu rajulla kädellä. Myös vapaa-aika on murroksessa ja jatkuva epävarmuus kuluttaa voimia.

Tässä poikkeuksellisen raskaassa tilanteessa ollaan menty jo pitkään, eikä muutosta ole lähiaikoina vielä näköpiirissä. Työn toteuttamiseen on kehitetty valtavasti uusia toimintatapoja. Nyt on viimeistään aika kehittää uusia, koronan kestäviä toimintatapoja myös henkilöstön jaksamisen tukemiseen.

Työhyvinvoinnin ylläpitäminen ei voi odottaa syksyyn, koska silloin meillä saattaa olla käsissämme työntekijöiden uupumisesta johtuvat massapoissaolot koronan uhan sijasta. Pitkittynyt poikkeusoloaika ei poista työnantajan vastuuta työntekijöiden hyvinvoinnista ja työssäjaksamisesta.

Outi Veijonaho